Potřebujete poradit s výběrem?
Navštivte náš showroom v Plzni
nebo zavolejte +420 737 222 004
Drobečková navigace

Úvod > Radíme vám > Jak odzimovat bazén krok za krokem

Jak odzimovat bazén krok za krokem



Datum konání:
18.2.2021

Odzimování bazénu a jeho příprava na novou sezonuKonec února a počátek března s sebou většinou přináší první teplé dny, tráva se začíná zelenat a každý majitel bazénu opět začíná přemýšlet, jak po zimě zprovoznit zahradní bazén. Pokud máte bazén od nás a nemáte tolik času, můžete využít našich služeb. Přijedeme k vám a bazén na sezonu odborně připravíme. Pro ty z vás, kteří chtějí bazén odzimovat svépomocí, je tu náš průvodce, který vás celým odzimováním bazénu v 8 jednoduchých krocích provede.

Kdy začít s odzimováním bazénu?

Našim zákazníkům doporučujeme, aby s odzimováním bazénu začali v době, kdy jsou teploty vzduchu stabilně kolem 10 °C. Můžete se také orientovat podle teploty vody v bazénu. Ta by se měla pohybovat kolem 9 °C.

1.      Vyčistěte bazén

Po zimě je většinou bazén plný nečistot, na povrchu bazénu jsou usazeniny. To je potřeba odstranit. Nejčastější čističe povrchu bazénů jsou přípravky Copactal nebo Flisan. Oba máme k dispozici v našem showroomu v Plzni. Dejte si ovšem pozor, aby přípravek na stěnách bazénu nezaschnul. Když máte stěny bazénu očištěné, nezapomeňte je velmi dobře omýt, aby se při napouštění vody nedostal přípravek do vody v bazénu. Z povrchu vody odstraníte nečistoty síťkou, ze dna bazénu bazénovým vysavačem.

2.      Zapojte bazénovou filtraci

Zjednodušeně řečeno zapojte to, co jste před zimou odpojili. Podle návodu je potřeba zapojit veškeré rozvody u pískové filtrace. Namontujte také ohřev vody. Spoje do filtrace můžete ošetřit silikonovou vazelínou, aby nedošlo k poškození těsnění. Plastové spoje utahujte opatrně, aby nedošlo k jejich poškození.

3.      Dopusťte vodu

Otevřete ventily (výtlaky čerpadla, sání) a dopusťte vodu. Její hladina by měla dosahovat mezi risky skimmeru (min – max).

4.      Utěsnění případných netěsností

Osobně se přesvědčte, že všechny utahované spoje jsou opravdu těsné. Tuto kontrolu doporučujeme provést ještě za cca 1 měsíc a to v době, kdy se teplota vody v bazénu zvyšuje. Vyšší teplota vody v bazénu může občas způsobit rozevření spojů a následný únik vody.

5.      Zapněte filtraci

Nyní přepněte šesticestný ventil do polohy filtrace a spusťte oběhové filtrační čerpadlo. Do skimmeru umístěte košík pro zachycení nečistot. Skimmer musí být čistý a nepoškozený. Dále je potřeba zkontrolovat čistotu vlasového filtru. 

6.      Zapněte čerpadlo

Pokud je vše v pořádku, můžete nyní zapnout čerpadla. Za chodu oběhového čerpadla ale nikdy nepřepínejte funkci šesticestného ventilu. Může se stát, že se ventil nenávratně poškodí.

7.      Zkontrolujte hodnotu pH vody

Správné pH vody v bazénu se musí pohybovat mezi 6,8–7,2. Vodu můžete měřit jakýmkoli dostupným pH testerem. Měření provádějte pár dní za sebou, než se pH ustálí. Veškeré přípravky a pH testery zakoupíte také u nás v prodejně v Plzni na Lochotíně.

8.      Aplikace chloru

Posledním krokem je provedení šokového ošetření vody chlorem pomocí chlorového granulátu, nebo chlorových tablet. V průběhu sezony je potřeba udržovat hodnotu chloru v hodnotách 0,3 mg/l.

Tento postup vám zaručí příjemný start do nové koupací sezony.

Nevíte si s odzimováním rady a máte bazén od nás?

Pošleme k vám našeho specialistu, který odzimování provede.

OBJEDNAT SPECIALISTU NA ODZIMOVÁNÍ BAZÉNU